Treninzi duše i higijena mozga (2)

E, dragi moji, zadnji tekst kao da je nešto slutio pripremajući za ono ‘ne daj, Bože’. Jer nakon što se u prošli četvrtak na TV-u pojavio naš On, i od sadržaja i od one njegove face na momente je ljudima zastajao dah. (Moja sirota unučica, ukipljeno gledajući, tiho me pitala: ‘Bako, hoće li biti rata?!’)

Nakon ovog ‘ukazanja spasitelja i zakašnjelog domoljuba našeg’, prijetećeg tona i (samo)ubojitog pogleda, pokušaja tiradnog zastrašivanja i tragikomično teatralne lamentacije, prijetnji i verbalne bujice, trebalo se vratiti u koliko-toliko normalan ritam disanja. Ako sam vam prošlotjednom vježbicom barem malo pomogla, prava stvar u pravo vrijeme.

A bome ni braća na istoku nisu ništa bolje prošla jer u isto vrijeme i njihov se On po ne znam koji puta na TV-u ukazao. I zato i vi – dišite, dišite …, a možete i zer’cu promišljati …

I nakon svega ovoga, valjda je i zadnjemu u lancu bjelodano jasno zašto nam je svima nužna i ‘higijena mozga’.

Vele da je san jedna od najboljih ‘kupki za mozak’. Tajna je u ulozi limfnog sustava, važnog dijela imunološkog aparata ljudskog organizma. Naime, studije su pokazale da, dok spavate, limfni sustav čisti vaš mozak od neurotoksičnih tvari koje su se tijekom dana u njemu nakupljale. Zato, ne podcjenjujte vrijednost kvalitetnog sna jer on na vaš mozak djeluje poput blagotvorne pjenušave kupke.

‘Čovjekov je stil fizionomija njegove duše’, još je u 19. stoljeću njemački filozof Arthur Schopenhauer rekao. E, moj Arture, zbog stila ovih naših novovjekih ‘izbavitelja’, nit’ stoljetni Trnoružičin san ne bi nam mozak dovoljno oporavio.

I zato je najbolje poslušati savjet pjesnika ‘poezije bez granica’ Marka Miloševića koji svoju pjesmu ‘San’ završava stihom nadasve poučnim: ‘U snu se odmori, budan sanjaj i nemoj nikad san da te zavara!’