Hrvatski studij(i) budućnosti

Prisjećam se studentskih, pomalo i srednjovjekovno skolastičkih, strogih, strahopoštovanja punih i nimalo opuštenih psihologijskih dana, kada je ovaj Odsjek Filozofskog fakulteta bio poprilično pomaknut (sa svim značenjima ove riječi pa i onim pejorativnima), držeći sebe neopravdano iznad drugih i bivajući nepomirljiv i s onim najbližima, a samo kat niže.

Suradljivi znanstveno-stručni prelazak na drugu stranu široke ulice, tada ‘Proleterske’, a danas ‘Vukovarske’, do tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta, a sada FER-a, zabilježen nije. Činile to praktično samo studentice s filozofskog odlazeći prijeko, u tada otvoreni KSET, i uživajući u kvadrifoniji zvuka u studentskom klubu otvorenom na ovom ‘muškom’ faksu.

Tih godina stvarana prirodna komunikacija između većinski ‘ženskog’ – filozofskog i još ‘većinskije muškog’ – elektrotehničkog fakulteta, prerasla je prošle godine u nešto ciljano, strukturirano i začudno, a samo naizgled ‘izvanvremensko’ pa i ‘nadrealno’, u nešto iznad svega pohvalno i sveprisutno korisno, kreirajući ‘budućnost u sadašnjosti’.

Naime, Filozofski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu zajedničkim su snagama 2023. pokrenuli studij Primijenjene kognitivne znanosti https://cogsci.ffzg.unizg.hr/index.html  . Prvi je to program ove vrste u Lijepoj Našoj i u ovom dijelu Europe, koji je, nakon Zagreba, pokrenulo i riječko sveučilište.

I kako piše na njihovim stranicama osnovni im je cilj ‘istražiti i opisati složenost ljudskog uma’ u okviru ‘šesterokuta’ znanstvenih disciplina: lingvistike, psihologije, umjetne inteligencije, antropologije, neuroznanosti i filozofije. Spoj je to humanističkih i tehničkih znanosti koji teži holističkom povezivanju čovjeka i tehnologije. Objedinjavanjem ‘integriranog uma’, kako ga je nazvao američki profesor Mark Turner, jedan od najutjecajnijih kognitivnih znanstvenika današnjice, sa znanstveno-tehničkim dostignućima, ovaj studijski program, drugu godinu zaredom, zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

‘Naši diplomirani stručnjaci kreiraju i potiču interdisciplinarnu suradnju, tehnološki razvoj i inovacije, što dovodi do izvrsnosti i održivog rasta u znanosti i industriji’, riječi su profesorice Renate Geld, jedne od osnivačica ovog novog, izuzetno ambicioznog studija.

I tako su negdašnja spontana ‘žensko – muška’ studentska povezivanja dviju strana ondašnje ‘Proleterske’, a sada ‘Vukovaske’ ulice, u ozvučju KSET-ove kvadrifonije, pola stoljeća kasnije dobila novu, puno pragmatičniju znanstveno-stručnu dimenziju. Isplatilo se.

Neka im je sa srećom i uspjehom.