„Mir, mir, mir, nitko nije kriv“

Stihovi su ovo samo naizgled dječje pjesmice kojih se, ne bez razloga, ovih dana prisjećam …

I tako – procijepljenost još uvijek na niskim granama. Slogane sricali, al’ na krive note svirali. Medicina se i politikom inficirala, pa se nepovjerenje, kao u spojenim posudama, na sve strane podjednako prelilo. Krivicom i odgovornošću se svak’ na svakoga nabacuje, a vajde od toga nimalo. Staklo razbijeno, a nitko kriv.

Pepelnica među političare stigla ove godine puno ranije od one kalendarske. Nimalo čudno jer njima Pepelnica i inače dulje od jednoga dana traje. U svojoj ‘bezgrešnosti’ cijele se godine prividnom poniznošću licemjerno posipavaju da bi odgovornost onako ‘benderovski’ u tuđe dvorište prebacili. Na nekog drugog prstom pokazati, pa i osjećaj krivnje pobuditi, jer ‘napad je najbolja obrana’.

Ta bolna emocija, u psihologiji zvana nametnuta ili projicirana krivnja, osim što je vrlo toksična za one prema kojima je svoj nišan usmjerila, ima i ulogu opake manipulacije. Za vlastite propuste i neuspjehe prebaciti odgovornost na druge koji nisu zadovoljili nečija očekivanja i ‘ne plešu kako drugi žele’.

I tako se ova partija ping-ponga dalje nastavlja. Loptica odgovornosti čas na jednu čas na drugu stranu skače, a u mrežicu na igraćem stolu, koja ulogu naroda ima, svako toliko netko udari i osjećaj krivnje nabaci, spotakne se, ne osvrne i nastavlja dalje …

A narod – ‘kako posijao, tako i žanje’ ili kako bi djeca rekla, a odrasli nikako da shvate, ‘taknuto – maknuto’. Poslije nečega nema kajanja, a sljedeća prilika tek za koju godinu … A do tada ‘ideje naše, benzin vaš’, kako Ostap Bender u romanu Iljfa i Petrova podrugljivo reče.

‘Mir, mir, mir, nitko nije kriv ….

Ključ, ključ, ključ, nećemo se tuć’ ….’