„Gaslighting“- riječ 2022. godine

Prema najstarijem američkom izdavaču rječnika Merriam-Websteru, riječ 2022. godine je „gaslighting“. Ona označava čin obmanjivanja ili grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebice za vlastitu korist.

U ovo doba lažnih vijesti, teorija zavjere, trolova i fakeova, zlostavljanja i manipuliranja svih vrsta, gadljivog političkog i politikantskog izražavanja, „gaslighting“ je ne bez razloga postala omiljena riječ za percepciju obmane i zaslužila svoje mjesto kao riječ godine.

U 2022. godini, pretraživanje te riječi na web stranici Merriam-Webstera, poraslo je za čak 1.740 posto, stoga ni nije čudo da je dobila ovu „prestižnu“ titulu.

Zanimljivo je da riječ „gaslighting“ (plinska rasvjeta) potječe od naslova predstave iz 1938. godine „Gas Light“, po kojoj je kasnije snimljen i istoimeni film, čija radnja prati čovjeka koji pokušava natjerati svoju suprugu da povjeruje kako je poludjela tako što joj gasi plinska svjetla u kući i uvjerava je da to – nije istina.

Upravo zbog toga „gaslighting“ se definira i kao manipulacija izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač manipulira situacijom, ne bi li žrtvu naveo na preispitivanje vlastite realnosti i sumnju u vlastitu percepciju stvarnosti.