Europski tjedan javnog zdravlja

Ovaj tjedan diljem Europe na razne se načine obilježava(o) Europski tjedan javnog zdravlja (EUPHW) s ciljem podizanja svijesti o brizi o javnom zdravlju kao i promicanja različitih oblika i sadržaja suradnje unutar europske javnozdravstvene zajednice. Inicijativa je to koja je započela 2019. godine, a ovogodišnji joj je moto ‘Javno zdravlje: Globalna pitanja, lokalne akcije’.

Ova sveobuhvatna tema ima(la) je i ništa manje važne dnevne teme:

• Mentalno zdravlje za sve

• Raznolikost u zdravlju

• Pristup skrbi

• Prevencija i kontrola kroničnih bolesti

• Globalne zdravstvene krize i odgovor

Ova cjelotjedna akcija među ostalim je bila, i još uvijek jest, prilika za svakoga od nas za razmjenu informacija o različitim aspektima mentalnog zdravlja, o tome kako se nositi s poteškoćama u kriznim vremenima i općenito ukazati na potrebu stalnog djelovanja, kako preventivnog, tako i posljedičnog.

Prilika je to da se podsjetimo i/ili preispitamo znamo li:

Što je mentalno zdravlje u zajednici?

Zašto nam je potrebna psihosocijalna podrška (MHPSS) u očuvanju mentalnog zdravlja?

Koje su koristi od psihosocijalne podrške različitim ciljnim skupinama (migrantima, izbjeglicama, osobama s invaliditetom, djeci, starijim osobama itd.)?

Koji je put od prve psihološke pomoći tijekom hitnog odgovora na kriznu situaciju do dugoročnijih aktivnosti psihosocijalne podrške u očuvanju mentalnog zdravlja, potrebnih za suport kako pojedincima, tako i zajednicama, u oporavku od traumatičnih događaja .

Kakav je utjecaj psihosocijalne podrške na živote ljudi, a kakav na zajednicu u cjelini?

Odgovore na neka od ovih pitanja ne treba tražiti samo u pisanoj ili stručno izgovorenoj riječi, već i u nama samima, a i u nama bliskim osobama. A kako će javno zdravlje biti i ‘javno’ i više-manje ‘zdravo’ i nakon ovog tjedna (i mjeseca, a bome i godina), ovo bi traganje moglo potrajati …

Strpljenja i mentalnog zdravlja nam želim …